Utforska Bhutan: Det dolda kungariket i Himalaya

Geografiska underverk och naturlig prakt

Inbäddat i södra Asien, mellan de höga jättarna i Kina och Indien, är Bhutan ett fridfullt kungarike utspritt över ett område på 38 394 kvadratkilometer, helt land, utan några vattendrag inom sina gränser. Landet delar en betydande landgräns på 1 136 km, uppdelat mellan Kina (477 km) och Indien (659 km), men har ingen kustlinje. Bhutans terräng är mestadels bergig, pepprad med några bördiga dalar och savann, ett sant bevis på naturens mångsidiga skönhet. Med klimatzoner som sträcker sig från tropiska på de södra slätterna till stränga vintrar och svala somrar i Himalaya, erbjuder Bhutan ett brett utbud av klimat i hela sitt landskap.

Naturresurser och miljöskydd

En av Bhutans viktigaste skatter är dess rikliga naturresurser, inklusive timmer, vattenkraft, gips och kalciumkarbonat. Anmärkningsvärt nog har kungariket en imponerande skogsmark på 85,5 %, vilket understryker dess engagemang för miljövård. Bhutans användning av vattenkraft som en ren energikälla exemplifierar dess engagemang för hållbar utveckling. Med 13,6 % jordbruksmark upprätthåller Bhutan dessutom en balans mellan jordbruk och bevarande av sina frodiga skogar.

Lyfta landskap

Bhutans terräng är ett dramatiskt skådespel av naturens konstnärskap, som svävar från den lägsta höjdpunkten vid Drangeme Chhu, på 97 meter, till de majestätiska höjderna i Gangkar Puensum, som står som det högsta obestigna berget i världen på 7 570 meter. Denna höjdskillnad bidrar inte bara till Bhutans geografiska mångfald utan också till dess rika biologiska mångfald.

Samhälle och ekonomi

I juli 2020 var Bhutans uppskattade befolkning 782 318, med en nationalitet som är känd både singular och plural som bhutaneser. Dzongkha, det officiella språket, förenar befolkningen, medan urbaniseringen ligger på 42,3 %. Huvudstaden Thimphu är inte bara det politiska och ekonomiska centrumet utan också hjärtat av den bhutanesiska kulturen, hem för cirka 203 000 invånare 2018.

Ekonomiska strukturer och partnerskap

Bhutans ekonomi, med en BNP per capita på 9 000 dollar från och med 2017, stöds av flera nyckelindustrier, inklusive cement, träprodukter, bearbetad frukt, alkoholhaltiga drycker och framför allt turism som introducerar världen till Bhutans unika filosofi om bruttonationallycka. Jordbruket är fortfarande en viktig del av den bhutanesiska ekonomin och producerar ris, majs, rotfrukter, citrusfrukter, mejeriprodukter och ägg. En betydande del av Bhutans handel sker med Indien, som stod för 95,3 % av exporten och 89,5 % av importen 2017, vilket understryker de djupa ekonomiska banden mellan de två länderna.

Bhutans exportprofil är mångsidig och omfattar elektricitet (främst till Indien), ferrokisel, cement, kardemumma, kalciumkarbid, stålstänger/stänger, dolomit och gips. Importen omfattar bränsle och smörjmedel, flygplan, maskiner och delar, ris och motorfordon, vilket tyder på en balanserad handel som stöder både industrins och konsumenternas behov.

Infrastruktur och modernisering

I en imponerande moderniseringsbedrift uppnådde Bhutan en total elektrifiering av befolkningen fram till 2016, vilket säkerställer att alla dess medborgare har tillgång till elektricitet. Denna prestation belyser Bhutans engagemang för att förbättra livskvaliteten för sitt folk samtidigt som man balanserar moderna behov med miljömässig hållbarhet.

Kulturell väv och global positionering

Bhutan står som en ledstjärna för traditioner i en ständigt moderniserad värld, som försiktigt navigerar på utvecklingens väg samtidigt som den bevarar sin kulturella identitet. Begreppet bruttonationallycka över bruttonationalprodukten som ett mått på framsteg återspeglar Bhutans holistiska syn på utveckling, där man prioriterar medborgarnas välbefinnande och den naturliga miljön.

Trots sin geografiska isolering har Bhutan framgångsrikt behållit sin suveränitet och kulturella rikedom genom att främja starka bilaterala relationer, särskilt med grannländerna. I takt med att världen blir allt mer sammankopplad förblir Bhutans exempel på hållbar utveckling och kulturellt bevarande en ledstjärna för nationer över hela världen.

Sammanfattningsvis är Bhutan, med sina fantastiska landskap, rika kultur och framåtblickande politik, ett unikt land som ger en modell för fred, lycka och hållbarhet. Dess ansträngningar för att upprätthålla ekonomisk tillväxt samtidigt som man bevarar miljön och främjar lycka är lovvärda, vilket gör det till ett verkligt extraordinärt land på den globala scenen.

Landsdata

Landskod BT
Region South Asia
Yta 38394 kvadratkilometer
Landyta 38394 kvadratkilometer
Vattenyta 0 kvadratkilometer
Jordbruksyta 13.60%
Skogens yta 85.50%
Lägsta höjdpunkten Drangeme Chhu 97 m
Högsta höjdpunkt Gangkar Puensum 7,570 m
BNP/capita $9,000 (2017 est.)