En översikt över Jordanien: Mellanösterns juvel

Införandet

Jordanien ligger i korsningen mellan Asien, Afrika och Europa och framstår som ett land med fascinerande skönhet och kontraster. Från de förtrollande torra ökenlandskapen till de bördiga dalarna har denna nation i Mellanöstern en rik väv av naturliga vyer, historia och kultur. Jordanien gränsar till Irak, Israel, Saudiarabien, Syrien och Västbanken och dess strategiska läge har spelat en avgörande roll i dess historia och utveckling.

Geografi och klimat

Jordanien sträcker sig över ett område på 89 342 kvadratkilometer och kännetecknas av sin varierande terräng och klimat. Större delen av landet är täckt av torra ökenplatåer, men den västra regionen utgör en skarp kontrast till Jordanflodens dalgång, Döda havet – den lägsta punkten på jorden på -431 meter – och det grönskande höglandet. Detta geologiska underverk, som sträcker sig från norr till söder, är inte bara ett viktigt topografiskt särdrag utan också en viktig vattenkälla i detta mestadels ökenland.

Klimatet varierar avsevärt, medan det fortfarande mestadels är torrt och ökenliknande, upplever väst en regnperiod från november till april, vilket ger en kort respit och ett uppsving för jordbrukssektorn.

Naturresurser och jordbruk

Jordaniens ekonomi drar nytta av sina naturresurser som inkluderar fosfater, kaliumklorid och skifferolja. Trots de utmanande klimatförhållandena används cirka 11,4 % av marken för jordbruk, med fokus på citrusfrukter, tomater, gurkor och oliver, tillsammans med boskap som får och fjäderfä. Användningen av cirka 964 kvadratkilometer bevattnad mark från och med 2012 visar de innovativa ansträngningarna för att optimera jordbrukets produktivitet.

Befolkning och urbanisering

I juli 2020 uppskattades Jordaniens befolkning till 10 820 644, varav en stor majoritet (91,4 %) bodde i stadsområden. Amman, huvudstaden och den största staden, har över 2,1 miljoner invånare. Befolkningsfördelningen är särskilt tät i väster, särskilt runt Amman, på grund av de mer gynnsamma levnadsförhållandena och de ekonomiska möjligheterna.

Ekonomi

Jordaniens ekonomi är mångsidig, med nyckelsektorer som turism, informationsteknik och tillverkning. Landet är känt för sina historiska och kulturella platser och lockar miljontals turister årligen. Förutom turismen har IT-sektorn visat en betydande tillväxt och positionerat Jordanien som ett tekniskt nav i regionen.

Industrisektorn underbyggs av brytning av fosfater och kaliumklorid, två av Jordaniens mest värdefulla exportvaror. Jordbruket bidrar till ekonomin med produkter som tomater och oliver, medan tjänstesektorn, särskilt finansiella tjänster, spelar en avgörande roll för ekonomisk stabilitet och tillväxt.

Handel och investeringar

Handelsförbindelser är avgörande för Jordanien, med USA, Saudiarabien och Indien bland sina främsta exportpartners. Viktiga exportvaror är textilier, gödningsmedel och läkemedel. Omvänt omfattar Jordaniens import främst råolja, maskiner och spannmål, med Kina och Saudiarabien som de främsta importkällorna. Denna handelsdynamik understryker Jordaniens integration i den globala ekonomin och dess strategiska ekonomiska allianser.

Kultur och kulturarv

Jordanierna är kända för sin gästfrihet och sitt rika kulturarv. Arabiska är det officiella språket, och landet är en mosaik av traditioner och religioner som samexisterar harmoniskt. Historiska platser som Petra, den antika staden uthuggen ur röd sandsten, och de romerska ruinerna i Jerash återspeglar Jordaniens tusenåriga historia och lockar kulturentusiaster från hela världen.

Slutsats

Jordanien, med sin unika blandning av landskap, historia och modern utveckling, fortsätter att skapa sin nisch på världsscenen. Trots sina begränsade naturliga sötvattenresurser och torra förhållanden blomstrar landet genom innovation och anpassning. När Jordanien blickar framåt skapar dess strategiska läge, i kombination med investeringar i teknik och turism, förutsättningar för fortsatt tillväxt och välstånd i hjärtat av Mellanöstern.

Landsdata

Landskod JO
Region Middle East
Yta 89342 kvadratkilometer
Landyta 88802 kvadratkilometer
Vattenyta 540 kvadratkilometer
Jordbruksyta 11.40%
Skogens yta 1.10%
Lägsta höjdpunkten Dead Sea -431 m
Högsta höjdpunkt Jabal Umm ad Dami 1,854 m
BNP/capita $9,200 (2017 est.)