Utforska Japan: Den uppgående solens land

Geografi och klimat

Japan ligger inbäddat i östra Asien och är en pittoresk skärgård som ligger mellan norra Stilla havet och Japanska havet, direkt öster om den koreanska halvön. Med en total yta på 377 915 kvadratkilometer, med 364 485 kvadratkilometer land och 13 430 kvadratkilometer vatten, är Japans geografi utmärkande för sin brist på landgränser, vilket resulterar i en omfattande kustlinje som mäter 29 751 km. Denna önation upplever ett klimat som övergår från tropiskt i söder till svalt tempererat i norr, vilket rymmer ett varierat utbud av flora och fauna. Terrängen är övervägande oländig och bergig, med det majestätiska berget Fuji som den högsta höjdpunkten på 3 776 m, och Hachiro-gata som markerar den lägsta på -4 m.

Naturresurser och jordbruk

Japans naturresurser är relativt knappa, med försumbara mineralfyndigheter, vilket gör att landet ligger i framkant som världens största importör av kol och flytande naturgas, samt den näst största importören av olja. Trots dessa begränsningar har Japan en blomstrande jordbrukssektor som upptar 12,50 % av landets yta. Jordbruksprodukter inkluderar grönsaker, ris, fisk, fjäderfä, frukt, mejeriprodukter, fläsk, nötkött, blommor, potatis, taros, jams, sockerrör, te, baljväxter, vete och korn. Cirka 68,50 % av Japans mark är skogbevuxen, vilket bidrar till dess rika biologiska mångfald.

Befolkning och urbanisering

I juli 2020 uppskattades Japans befolkning till 125 507 472, med en betydande koncentration längs kustregionerna. Anmärkningsvärt är att en tredjedel av befolkningen bor i och runt Tokyo på den centrala slätten (Kanto-slätten), vilket belyser landets höga befolkningstäthet i primära och sekundära regioner. Den urbana befolkningen står för 91,80 % av det totala antalet, vilket understryker en uttalad övergång till stadsliv. Större stadsområden inkluderar Tokyo (huvudstaden), Osaka, Nagoya, Kitakyushu-Fukuoka, Shizuoka-Hamamatsu och Sapporo.

Ekonomi och branscher

Med en BNP per capita på 42 900 dollar från och med 2017 är Japan en av världens största och tekniskt avancerade ekonomier. Dess industrisektor har ledarskap inom produktion av motorfordon, elektronisk utrustning, verktygsmaskiner, stål och icke-järnmetaller, fartyg, kemikalier, textilier och bearbetade livsmedel. Landets exportpartners inkluderar USA, Kina, Sydkorea, Hongkong och Thailand, med betoning på ett robust handelsnätverk. Exportprodukterna sträcker sig från motorfordon och järn- och stålprodukter till halvledare och bildelar. Omvänt är Japans största importpartner Kina, USA, Australien, Sydkorea och Saudiarabien, med petroleum, flytande naturgas, kläder, halvledare och kol som huvudsakliga importvaror.

Infrastruktur och teknik

Japan är känt för sin effektivitet och innovation, särskilt inom infrastruktur och teknik. Elektrifiering omfattar 100 % av befolkningen, ett bevis på landets engagemang för att säkerställa tillgänglig och pålitlig energi för alla sina medborgare. Landet fortsätter att vara en global ledare inom teknik, inte bara inom konsumentelektronik utan också inom banbrytande framsteg inom robotik, fordonsteknik och hållbara energilösningar.

Slutsats

Japans unika kombination av geografisk mångfald, ekonomisk vitalitet och tekniska framsteg gör det till en fascinerande studie i kontraster. Från sina bergiga landskap och vidsträckta kustlinjer till sina innovativa industrier och dynamiska stadskärnor erbjuder Japan en rik väv av kultur- och naturskatter. Samtidigt som landet navigerar genom utmaningarna med begränsade naturresurser och en åldrande befolkning fortsätter Japans framåtblickande strategi för hållbar utveckling och globalt samarbete att fungera som en modell för nationer över hela världen.

Landsdata

Landskod JA
Region East Asia/Southeast Asia
Yta 377915 kvadratkilometer
Landyta 364485 kvadratkilometer
Vattenyta 13430 kvadratkilometer
Jordbruksyta 12.50%
Skogens yta 68.50%
Lägsta höjdpunkten Hachiro-gata -4 m
Högsta höjdpunkt Mount Fuji 3,776 m
BNP/capita $42,900 (2017 est.)